Uyku Eğitimi / 10 ay üstü bebekler için notlar

Geçen yazımda bahsettiğim, “Kademeli Geri Çekilme” yöntemi, orada da belirttiğim gibi 4-8 aylık bebeklerde daha iyi sonuç veriyor demiştik. Nedeni ise, bebek yatakta oturmaya ve hele hele ayakta durmaya başladığı için tekniğin başında bazı değişiklikler yapılması gerekebilir.

10 ay üstü – daha doğrusu ‘Ayakta Durabilen’ bebekler için Kademeli Geri Çekilme ya da ‘Kademeli Uzaklaşma’ (Umarım bazı okuyucular rahat etmiştir – anlayan anladı 😀 ) tekniği şöyle uygulanıyor:

  • 1. Kademe : Bir yastık alıp bebeğinizin yatağının yanına yere koyun ve uzanın. Yatağın şiltesine ‘pat pat’ yapın. (Ki, ayaktaki arkadaş elinizin orada olduğunun farkına varsın). Eğer oturursa veya ayağa kalkarsa, kesinlikle göz göze gelmeyin, yüzünüzü diğer tarafa çevirin. Sık olmamak kaydıyla, “Yat…” deyin. (Ne diyeceğinize iyi karar verin, çünkü hep aynı şeyi söylemeniz gerekecek.) Ayakta durursa yine görmezden gelin; ancak 10 dk sonra hala ayaktaysa, o zaman sadece yatırın, ‘Yat’ deyin ve oyalanmadan yere dönün. Yattığı zaman, ‘Aferin’ deyin ve elini tutun, başını okşayın. (Kalkmadan). Elele uyuyun.
  • 2. Kademe: Yukarıdaki kademe ile aynı – sadece el tutmak yasak.

Bu aşamadan sonra, geçen yazımdan ( http://atomic-temporary-82752502.wpcomstaging.com/2015/03/24/uyku-egitimi-kademeli-geri-cekilme-yontemi/ ) devam etmeniz gerekiyor. Yukarıdaki aşamalar da 4’er günlük.

Bununla beraber, eğer gözlerinizi açık tutmazsanız, bebeğinizin bu yöntemi ‘oyuna’ çevirmesi tuzağına düşebilirsiniz. Bu durumda da, ya tekniğin işe yaramadığını düşüneceksiniz, ya başka teknikler arayacaksınız, ya da 2. veya 3. kademede takılıp kalacaksınız:

  • Tekniğin, bebeğinizle aranızda oyuna dönmesine izin vermeyin. Sizin dikkatinizi çekmek için türlü türlü şeyler yapacak. Gülebilir, ağlayabilir, dil çıkarabilir, ayakta sallanabilir, takla atabilir…Bu tip durumlarda ona tepki verirseniz (olumlu veya olumsuz), onu cesaretlendirmiş olacaksınız. O nedenle sadece istediğinizi yaptığında; yani uzandığında tepki vermeniz – (‘Aferin’ demek, başını okşamak, el tutmak vb) çok önemli.
  • Gündüz uykularının arasında ve gündüz-gece uykusunun arasında 3,5 saat bırakmaya çalışarak gündüz uyku saatlerini gözden geçirin.

Eğer, ‘Bu teknik bana göre değil, 1 aydan daha kısa zamanda bu işi çözmek istiyorum’ diye düşünüyorsanız, bir sonra ki uyku yazısı başka bir teknikle ilgili olacak.



Kategoriler:Bebeklerde uyku

Etiketler:, , , , , , , , , , ,

sahincem

Mali Mevzular

Aç Kuzu

Daha iyi, daha kaliteli bir hayata aç kuzular için!

PSİKOLİK

İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Topluluğu

Hava Delisinin Not Defteri

Telefonunuzu çevirirseniz sağ yandaki menümüzü de görebilirsiniz, sizin için çok şahane bi menü hazırladık.

SİNEMATİK YEŞİLÇAM

Alternatif Sinema Kültürü Sitesi

%d blogcu bunu beğendi: