Geceleri uyumayan bebeklerin anneleri için ‘Uyku Eğitimi’, yapmak zorunda olduklarını düşündükleri, ama yapmaya da çekindikleri bir ‘öcü’ gibi onları bekler 🙂 Annenin kendisiyle bir iç savaşa dönüşür- dayanıklı olamayacağı için kendine kızar, bir yandan da azıcık uyku için her şeye yapmaya hazırdır- bebeğinin ağlaması hariç.
Zaten o uykusuzlukla o enerjiyi bulabilmek hiç kolay değil- boşuna kendinize kızmayın. ‘Haftaya Pazartesi başlıyoruz !!’ diyip, Pazartesi’nin hiç gelmemesini dilemek nedir, biliyorum.
O yüzden bakın şöyle yapalım. Uyku Eğitimi tekniklerini bir kenara koyalım. En azından bir düzen getirmek için yapabileceğimiz bir kaç şey var:
Yine de kendi fikrimi söylemeden geçemeyeceğim; gece emzirilen (ve yapı olarak gece boyu uyumayan) bebeklerle herhangi bir şey oturtmak bence imkansız. O nedenle gece emmeyi kestikten sonra aşağıdaki noktaları düşünmeye başlamak en iyisi.
Kendinize ve bebeğinize yapacağınız en büyük iyilik, ona kendi kendine uykuya dalmayı öğretmek, bence. Bunun da yolu, eğer hasta değilse ve kaka yapmadıysa onu yatağından çıkarmamak. (Hele odasından as-la) Sarılın, yatağında kucaklayın, ‘Şşştt..’ diyin, şarkı söyleyin ama yatağından almayın. En son çare olarak, eğer aldıysanız da ışıkları açmayın ve odasından çıkarmayın. Bir süre sonra yataktan çıkmayacağını anlayacak, ve ısrar etmeyi de bırakacaktır.
Bu aşamadan sonra bebeğiniz uykuya dalmayı öğrenmeye başladığında, yanında oturun – ama bir kez ‘İyi Geceler’ dedikten sonra onunla konuşmayın, yaptıklarına gülmeyin. Gayet sıkıcı bir ortama ihtiyacınız var !
En baba uyku eğitimini almış bebek bile, zaman zaman en başa dönebilir- o yüzden umutsuzluğa ve yeni tuzaklara düşmemeniz gerekiyor. Uyku zamanının geldiğini kavrayabilmesi için, aynı müziği her gece çalmanızı öneririm; ki bu tatile gittiğinizde büyük kolaylık sağlıyor. O müzik, ve sizin ‘sıkıcı’ tavırlarınız, bebeğinize uyku zamanının geldiğini anlatacağı için, ‘Hop dedik, burada ne yapacağım ben şimdi, ooo incelenecek ne çok şey varr !!!’ modunu kısaltacaktır.
Bebe çok inatçı değilse, büyüdükçe kendinizi odadan atmanızı öneririm 🙂 Eğer bazı şeyler işlemeye başladıysa ve siz 20 -30 dk koltukta Angry Birds oynamaya takılmıyorsanız, çift yönlü iletişim oturana kadar kasmayın derim. Bırakın siz odadayken uykuya dalsın. İşleyen bir şeyi bozmanın alemi yok. Ama siz bu durumu istemiyorsanız ve artık sözlü iletişim konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız; o zaman ‘İyi Geceler’ dileyip odadan çıkma fantezinizi hayata geçirebilirsiniz.
Kategoriler:Bebeklerde uyku, Genel