Ben bu yöntemi hiç denemedim. Ne var ki Duman’ın uyku eğitimine başlamadan önce bana önerilen bir yöntemdi. 6 ay sonrası ile, henüz yatağından kendi başına çıkamayan bebekler/çocuklar için ‘En çabuk cevap veren’ yöntem olarak kabul ediliyor.
Avantajları:
- Ferber’in geliştirdiği bu teknik; uyku problemi yaşayan aileler için en hızlı cevap veren yöntem olarak bilinir.
- Ağırlaşmış bebeğe, yatır-kaldır, ya da Kademeli Geri Çekilme yöntemini fiziksel nedenlerle yapamayacak aileler (bel sıkıntısı, vb.) bu yöntemi daha çok tercih etmektedir.
- Genellikle, ‘Kademeli Geri Çekilme’ Yönetiminin belli bir aşamasında takılıp kalmış aileler, 2. teknik olarak bu yolu deniyorlar.
Dezavantajları:
- Aile için stresli bir eğitim sürecidir; bebeğin ağlamasına sabır göstermek gerekiyor.
- Bebek için göründüğü kadar zorlayıcı bir süreç olup olmadığı yıllardır tartışılıyor.
Teknik:
– “İyi Geceler” dileyip bebeğinizi yatağına koyuyorsunuz ve odadan çıkıyorsunuz.
– Bebek ağlamaya başlıyor. 1 dakika bekleyip içeri giriyorsunuz.
” Haydi canım uyku zamanı…” gibi bir cümle bulmanız gerekiyor. İçeride kaldığınız süre, cümlenin bitişiyle son buluyor. Odadan çıkıyorsunuz.
– Bebek ağlamaya başlıyor. Bu defa 2 dk bekleyip içeri giriyorsunuz.
– “Haydi canım, uyku zamanı.” Odadan çıkıyorsunuz.
Evet, ve sonra aynı şeyi 5 dakikaya kadar uzatıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bebek şiddetle ağlıyorsa, bu 5 dakikanın içinde içeri girip çıkmak. Bebek söyleniyorsa veya sessizce ağlıyorsa içeri girmek yok.
5 dakikadan sonra, ağlamaya devam ettiğinde tekrar 1 dk’ya geri dönüyorsunuz- evet yine 5 dk’ya kadar aynı şeyi yapmanız gerekiyor. (Orjinal Ferber metodunda, dakikalar uzayıp gidiyor bu arada…)
Bu yöntemde en kötü geçen geceler genellikle, 1. gece, 3. gece ve 6. gece olarak biliniyor. 1 haftadan sonra tek-tük itirazlar ve ardından deliksiz uyku uyumaya başlıyorlar.
Tabii bu yöntemde gece emzirmesi, fiziksel temas, odada oyalanmak kesinlikle yok.
Bu teknikle kendi deneyimim olmadı- genelde yapamayacağımı düşündüğüm için okuyup geçmişimdir. Fakat yapan çok aile tanıyorum ve onlar da şiddetle tavsiye ediyorlar.
Karar sizin; uyku eğitiminden madem bahsediyoruz, böyle bir yöntemin olduğunu da yazmak istedim…
Uyku Eğitimi dizimine, seçimini birlikte uyumaktan yana kullanan aileler için gelecek yazıda devam edeceğim.
Kategoriler:Bebeklerde uyku