Başlayalı 1 hafta oldu; ve şimdiden eskisinden çok daha iyi durumdayız. Daha gidecek yolumuz var elbette; ama en azından;
- Duman kendi yatağında uyuyup uyanıyor,
- Sadece 2 kez yatağından kalkıyor (Emzirmek için*)
- Uyandığında kendi kendisini uyutmayı başarmaya başladı.
* Gece emzirmeyi kesme konusunda 3 yol izlenebilir. Birincisi, ‘Cold Turkey’ denilen, birdenbire memeyi kesme. Diğeri; (benim yaptığım) gecede 7-8 gibi abartılı bir rakamdan ilk haftada 2’ye (üst üste olmamak kaydıyla), 2. hafta bire, 3. hafta ise 0’a düşürmek. Üçüncüsü ise, her gece birer dakika azaltmak. Diyelim ki; her kalktığınızda ortalama 7 dakika emziriyorsunuz. Bir sonraki gece 6 dakika, sonra ki gece 5 dk, vb.
Bu anlatacağım yöntem;
- Ferber gibi kendi başına ağlatmadan,
- Bu nedenle de daha uzun zaman alan,
- En iyi cevap verdiği aralık 4 -8 aylık olan, (ama benim yaptığım gibi bir kaç geliştirmeyle daha büyük bebeklere de uygulanabilen)
- Uygulandığı dönemde emzik, vb uyku yardımcılarının kullanılmaması gereken,
- Başladığınızda yukarda bahsettiğim tekniklerden birini seçerek emzirmeyi kesmiş olmanızın gerektiği,
bir yöntem : Kademeli Geri Çekilme.
Bu teknik, 4’er günlük evrelerden oluşuyor. Önemli olan, hangi evredeyseniz, gece uyanmalarında da bunu tekrarlamak. Her gece aynı saatte aynı şeyleri yaptığınız ‘Uyku Rutini’nin (banyo, pijamalar, sakin kalacağı bir 10 dk- kitap okuma, sarılma gibi…) ardından yapmanız gerekenler şöyle:
- İlk 4 gün: Bebeğinizi yatağına yatırın. Ağlamaya başladığı zaman, yataktan almamak kaydıyla sakinleştirmek için herşeyi yapabilirsiniz. Yatakta kucağınıza alabilirsiniz, sarılabilirsiniz – tek yapmamanız gereken yataktan kaldırmamak.
- İkinci 4 gün: Bebeğinizin yatağının yanına bir sandalye çekin. Sadece elinizle poposuna veya koluna ‘Pat-pat’ yapın. Bunun dışında sarılmak, yataktan almak, vb yok.
- Üçüncü 4 gün: Elinizi patpat yapmadan sadece bebeğinizin üzerine koyun.
- Dördüncü 4 gün: Bebeğe dokunmayın.
- Beşinci 4 gün: Sandalyenizi odanın ortasına çekin.
- Altıncı 4 gün: Sandalyenizi oda kapısının yanına çekin.
- Yedinci 4 gün: Odadan çıkın. Ağlarsa, odaya girmeden, “Şşştt…” ya da “Uyku zamanı, haydi uyu…” gibi bir şey söyleyin ve her gerektiğinde aynısını tekrarlayın.
Bir kaç not:
- Eğer bebeğinizin bir sıkıntısı yoksa, ve sizde hiç fire vermeden tekniği uygularsanız, 10 gün içinde çok büyük fark göreceksiniz. Sonrasındaki evreler sıkıntısız bir şekilde atlatılıyor. En zoru ilk 10 gün.
- Tekniği uyguladığınızda, bebeğiniz uyuduktan sonra 10 dakika, hangi pozisyondaysanız o pozisyonda kalın.
Uyku Eğitimi konusunda başka teknikleri yazmaya devam edeceğim; bu arada Duman’a eğitim verirken bana hazırladığı bazı ‘ustaca’ tuzaklar (!) bir daha ki yazıda sizi bekliyor olacak.
Kategoriler:Bebeklerde uyku