Hatırlarsanız, Duman’ın uyku konusunu ele almaya karar verdim bu hafta. İlk kez, “Bu işi çözülmeden bırakmayacağım…” kararlılığı içindeyim. 11 ay süren kaotik uyku düzensizliğinden sonra, bir aksiyon alacağını bilmek, tünelin ucundaki ışığı şöyle bir görmenizi sağlıyor. Artık işi kadere bırakmayacak olmak daha iyi hissettiriyor – zaten her işte bu böyle değil midir?
Sağlıklı bir başlangıç yapmak, ve eğitimi yarı yolda bırakmamak için akılda tutulması gereken (kendime de telkin ettiğim) bir kaç nokta var:
- Kararlısınız, bu işi çözeceksiniz. Bazı zor gecelere karşı dayanıklı olmanız ancak ne kadar kararlı olduğunuzla doğru orantılı.
- Eğitime başlamadan önce, gözlem yapmanız çok önemli. Uyandığında ne yapıyor, ne kadar aralıklarla uyanıyor, olabilecek sıkıntıları nelerdir, (Gaz, diş, vb), ne kadar süre sonra yeniden uykuya dalıyor gibi soruların cevaplarını ezbere bilmeniz lazım. Böylelikle, çözüme yönelik bir ya da bir kaç teori ortaya çıkabilir.
- ‘Değişim’e karşı dirençli olmayın. Bugüne kadar işe yarasın veya yaramasın – sizin de bir alışkanlığınız var. Eğitime başladıktan sonra bazı şeyleri farklı yapmak, bazı şeyleri hiç yapmamak gibi değişimler sizi de bekliyor olacak. Buna önceden kendinizi hazırlayın.
- Eğer aklınızda ‘fiziksel’ rahatsızlıklarla ilgili şüphe varsa, doktorunuzla bunları eğitimden önce tartışın – ve sorun varsa çözün. Reflü, burun tıkanıklığı, laktoz ya da glüten intoleransı, vb.
Bunları içimize sindirdikten sonra, her uyku eğitiminde karşımıza çıkacak – bebekleri ve anneleri en çok zorlayacak durumları gözden geçirmek lazım. Eğer aşağıdaki noktaları siz de benim gibi atladıysanız, eğitime başlar başlamaz düşünmeniz gerekecek rutinler ise şöyle:
- Bebek kendi yatağında uykuya dalmalı ve sabah orada uyanmalı.
- Bebeğin uykuya daldığı düzen her neyse, uyandığı zaman ki düzen birebir aynı olmalı. (Benim yaptığım gibi, koltukta uyutup sonra yatağa transfer ederseniz, problem var demektir…)
- Emzik- her ne kadar uykuya geçişte yardımcı olsa da, 8 aydan minik bebekler emzik düştüğünde kendileri bulup ağızlarına götüremeyecekleri için, kısır döngüye neden oluyor.
- Ben şahsen; gece emzirmeleri bitmediği sürece bu bebişlerin kesintisiz uyuyabileceğini düşünmüyorum. O nedenle, gece emzirmeyi bırakmayı planlamadan eğitim olayının tam olarak verimli olması çok zor.
- Çoğu eğitim tekniğinde, bebek gece ağlayınca yataktan kaldırmamak gerekiyor. Bu da eğitimin zor yanlarından bir tanesi.
- Değişik teknikleri bir kaç gün üst üste deneyip sonra bırakmak; bebekler için son derece kafa karıştırıcı, ve durumun ileride çözülmesini çok çok zorlaştıran bir durum. Lütfen bunu yapmayın.
- Son olarak; her eğitim tekniği her bebekte aynı sonucu vermez – bebeğiniz için en iyi tekniği sizin seçmeniz lazım; çünkü onu en iyi siz tanıyorsunuz. Örneğin ben, Duman 8 haftalıkken yatır-kaldır metodunu denemiş ve çocuğu deli etmiştim. Sakinleşeceği yerde daha çok siniri bozulmuştu. Bazı bebekler ebeveynlerin yanında olduğu tekniklere daha iyi cevap verirken, bazıları ise kontrollü ağlatma yöntemine (Ferber) daha çabuk cevap veriyorlar. En iyi teknik; sizin içinizin kaldırabileceği ve bebeğinizin karekterine uygun olarak seçilmiş olanıdır.
- Her profesyonel yöntem (Eğer birlikte yatmayacaksanız), bebeğin kendi kendine, dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan, hiç bir yardımcıya (insan, meme, emzik, sallama, pışpışlama, vb) ihtiyaç duymadan uykuya dalabilmesine ve uykuda kalabilmesine odaklıdır.
- Düzenli gece uykusunun temeli gündüzden atılır. Bebeğinizin gün içinde ne kadar uyuduğu, kaç saat aralıklarla uyuduğu çok önemlidir. İnanılanın aksine, ‘çok yorgun’ bebek, uyuyamaz. O nedenle gündüz uykuları konusunda da düşünmeniz gerekecek.
- Mucize çözüm maalesef yok. 2 haftayı gözden çıkaracaksınız. 1. haftada “Bu iş bir yere varmıyor…” diyerek moralinizi bozmayın. Bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi için 2 ya da 3 hafta gerekiyor. 2. haftada eğitimin meyvelerini toplamaya başlayacaksınız. 3. haftada ise gözle görülür bir değişim sizi bekliyor olacak. O nedenle, acele etmeyin, moralinizi bozmayın ve gece uyuyup sabah uyanmanın ne kadar güzel bir şey olduğuna odaklanın.
Bir sonraki ‘Uyku’ yazım, bizim yeni başladığımız eğitimle ilgili olacak…
Herkese sabır ve iyi uykular diliyorum.
Kategoriler:Bebeklerde uyku