Pek çok çocuk zaman zaman ısırır. En işe yarayan taktik ise; sakin kalmak olarak gösteriliyor. Bunun çok karşılaşılan bir şey olduğunu ve çocuğunuzda bir sorun olmadığını bilirseniz o zaman sakin kalmak tahminimce daha kolay olacaktır.
Çocuklar neden ısırır?
Isırmak; iletişimin ve keşifin bir parçası olarak başlıyor. Önceleri diş çıkarma ya da kızgınlık çıkış noktası olsa da, bir yerden sonra ‘ısırmak’ için her zaman bir neden bulabiliyorlar. İngiltere’nin NHS uzmanlarına göre, ısırmanın 6 nedeni var:
- Dikkat çekmek
- Diş çıkarmak
- Yorgunluk
- Mutsuzluk ve huzursuzluk
- Kendini Savunma
- Açlık
Isırmak, 1-3 yaş arası çocuklarda daha normal kabul edilirken, annenin en büyük korkusu çocuğunun bu şekilde etiketlenmesi; anaokulunda, parkta bu nedenle dışlanması oluyor. Bu yüzden de çocuğun neden ısırdığını gözlemleyerek bulmak, bu davranışı elimine etmekte çok gerekli.
Çalışmalara göre, çocuk ne kadar erken konuşmaya başlarsa o kadar çabuk bu alışkanlıktan kurtulabiliyor.
Ne yapabilirsiniz?
Eğer çocuğunuz anaokuluna gidiyorsa, anaokulunda ve evde bu davranışa verilecek tepki konusunda istikrarlı olunması lazım. Her zaman; ama her zaman çocuğunuzun ısırmadan önceki davranışına; ve hangi davranışa maruz kaldığında ısırmayı seçtiğine dikkat edin.
- Rutine sahip çocukların daha az ısırdığı belirlenmiş- o yüzden gününü iyi planlayarak ve bir rutin oluşturarak, çocuğun daha odaklı olmasını sağlayabilirsiniz.
- Diş kaşıma oyuncakları alın, renk renk, çeşit çeşit. Özellikle içi su dolu ve dondurabilecekleriniz daha çok işe yarıyorlar.
- Rutininize, “Sakin zaman” eklemeyi unutmayın. Masal anlatın, kitap okuyun, masaj yapın, basit yoga hareketleri yaptırın ama mümkünse 20 dakika kadar gevşemesini sağlayın.
- Pozitif kalın. Isırdığında kızmayın,bağırmayın.
- Gün içinde istediğini yapabileceği, ona karışmayacağınız bir 15-20 dakikanız olsun. Uyarmanız gerekirse bunu bağırmadan, eleştirmeden yapın.
Eğer çevrenizde ısıran çocuklar varsa, onlara karşı yargılayıcı davranmamız, bu alışkanlıklardan kurtulmalarını zorlaştıracaktır. Aşağı yukarı her bebeğin oynarken ya da sarılırken ısırdığı olur. Bazı çocuklar kendilerini dışlanmış ve yalnız hissettiklerinde böyle tepkiler verirler. Siz de bir yetişkin olarak bir günde kaç kez kendinizi yalnız, öfkeli, vb hallerde buluyorsunuz? Biz konuşarak, ve jestlerimizle bu duyguların üstesinden gelebiliyoruz; ama bu yaştaki çocuklar henüz bunu yapamıyorlar. O nedenle sabırlı olun, sakin kalın ve bunun geçeceğinden emin olun.
Yoo. Isırmak ASLA tolere edilemez. Bunun kötü bir davranış olduğu ve yapılmayacağı kesin olarak öğretilmelidir.
Tekrarında ceza, time out, ne uygunsa..
Bir çocuk gelip sizin çocuğunuzu ısırırsa sabırlı ve sakin olamıyorsunuz emin olun. Okuldan attırana kadar rahat edemiyorsunuz.
BeğenBeğen
Ya ısırılan değil de ISIRAN çocuk sizin çocuğunuzsa? Ya diğer aile hiç çocuk tanımaz bir tavırla üstünüze gelmiş, öğretmeni hatta müdürü hiçe sayıp bir şekilde ISIRAN çocuğunuza ulaşıp onu utandırdıysa, üzdüyse ? Ya çocuğunuz aslında tam da “diğerleri” gibi değilse? Ya minik koldaki ısırık çoktan geçip sizin çocuğunuzun minik kalbindeki yara HALA geçmediyse? Ya okuldan ATTIRANA kadar biri sizinle uğraşıyorsa? İşte o zaman bence silkinip kendinize gelirsiniz , “ne yapıyorlar böyle minicik çocuğa?” dersiniz ” niçin yapıcı olmuyorlar?” diye sorarsınız. “keşke tolore edebilseler!” diye düşünür yastıkları ISIRARAK AĞLARSINIZ!
BeğenLiked by 2 people