Dreamfeeding (Rüya Öğünü), siz yatağa gitmeden, genellikle gece 10-11 arasında, bebek uykudayken verdiğiniz biberon / emzirmeye deniyor. Uyku Eğitimi kitaplarının çoğunluğu, gece 11:30’dan sonra yapılan emzirmelere ‘Rüya Öğünü’ demez; ama bence, bu gece 12’ye kadar uzatılabilir…Önemli olan bebeği mümkün olduğunca uyandırmadan ve siz yatağa gitmeden son bir kez besleyebilmek.
Buradaki amaç, bebeği doyurmak aslında- genellikle bebeği yatırdıktan 2,5-4 saat sonra olması gerekiyor.
Peki hangi amaçla Rüya Öğününü deneyeceğiz?
Yenidoğanlar genellikle 24 saat içinde 8-12 kere besleniyor. Rüya Öğünüyle bu döngüyü sürdürmüş oluyorsunuz ki; siz daha çok uyuyabilesiniz. Eğer Rüya Öğünü sizin için işe yararsa, her gece aynı saatte yapmaya özen gösterin. İlk birkaç denemeniz başarılı olmayabilir; ama bebeğinizin açlıktan dolayı uyandığını düşünüyorsanız, bir kaç kez denemeye değer.
Uyku Eğitimcilerinin ayrıldığı bir nokta ise, Rüya Öğününden sonra gaz çıkarıp çıkarmamak. Tracy Hogg (Baby Whisperer), gazı çıkarılmamalı, diyor örneğin. Bence gaz çıkarmamak, biraz Rus ruleti gibi- ben derim ki, bebeğiniz eğer 4 aydan küçükse mutlaka gazını çıkarın. 4 aydan sonra, eğer Duman gibi gazla ün salmış bir bebek değilse, çıkarmayabilirsiniz.
Rüya Öğünü en fazla 7-8 aya dek işe yarıyor. Eğer bu aylara dek başarıyla uyguladıysanız ve gözle görülür bir uyanma durumunuz yoksa, 7 aydan sonra bırakmak en iyisi. Çünkü bu kez de, bebeğin uykusunu bölebilirsiniz.
Herşeyde olduğu gibi, tek konu her bebekte işe yaramıyor- bunu akılda tutmakta fayda var. Bazı bebekler ve anneleri için, Rüya Öğünü bir kurtarıcı olurken, bazı bebeklerde amaca ulaşmıyor.
Yapmanız gereken, yavaşça odasına girip, ışıkları açmadan, mümkün olduğunca bebeği uyandırmadan bu işi yapıp, yatağına geri koymak.
Birkaç saat daha fazla uyku için denemeye değer bence…:)
Kategoriler:Bebeklerde uyku