Uyku Eğitimi / 3 yaş grubu sorunlar

Aslında bugün daha küçük bebeklerin uyku eğitimi için alternatif bir teknik yazacaktım ama 3 yaş grubu miniklerin annelerinden o kadar çok soru geldi ki; bu yazıyı öne çektim. Umarım işinize yarar.

En çok rastlanılan problemler:

  1. Kendi kendine uyumamak,
  2. Anne-baba yatağına gelmek,
  3. Gece yarısı uyanmak, ve sabaha kadar bunun tekrarlanması olarak geldi.

Bu yaşlardaki çocukların uyku sorununun çözülmesi adına; şanslı olduğunuz kısım, çocuğunuzla sözlü iletişim kurabilecek olmanız, ve hala ödüllerin motivasyon sağlamada işe yarıyor olması; bana kalırsa…

Bütün yaş grupları için bu böyle tabii; ama artık daha aktif bir akıla sahip olan 3 yaşındaki çocuğunuzun uyku sorununun çözülmesinde en büyük 3 etken;

  • Hiç değişmeyen bir uyku öncesi rutini kurmak,
  • Hiç değişmeyen uyku saati belirlemek,
  • ‘Kalkma zamanı’nı anlamasına yardımcı olmak.

Rutin hiç bir zaman 45 dakikadan uzun olmamalıdır. Banyo, pijamaların giyilmesi, bir kaç masal kitabı okumaktan ibaret olan rutinler en iyi sonuç verenler – çünkü onun da evdeki aksiyonun artık bittiğini anlaması lazım ki; o yattıktan sonra herkesin Lego oynadığı, çizgi film izlediği gibi bir illüzyondan çıkabilsinler 🙂

Ve her zaman yatağa gidiş saatini aynı tutmaya özen gösterin. Alışkanlıkla başlayacak olay, zaman geçtikçe çocuğun biyolojik saatini o saate göre ayarlayacak ve uykuya giderek daha az direnç gösterecek.

Bir diğer konu ise; ‘Kalkma Zamanı’ olup olmadığını öğrenmesi…2 saat uyuduktan sonra, “Sabah oldu, ben geldim !” modundan dönmeniz; yataktan çıkmadan önce sabah olup olmadığını anlamasından daha zor. O nedenle, ya sizin sabah olduğunda odasına yavaşça girip açacağınız bir gece ışığı; ya da bunu otomatik olarak yapan saatlerden bulursanız onlardan almak bu işi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Her gece yatağında uyuyup uyuyan çocukları ödüllendiren ‘Uyku Perileri”, sevdikleri süper kahramanlar, sabahları küçük hediyeler bırakabilir.

Bu yaş grubu için de, daha önce bahsettiğim ‘Kademeli Geri Çekilme’ bir kaç uzatma tekniğiyle uygulanabilir. Bir kez kapının dışına çıktığınız aşamaya ulaştığınızda; çocuğunuza yan odayı toplayacağınızı, yemek yapacağınızı söyleyerek ona nerede olacağınızı söyleyebilirsiniz; böylece o da uykuya dalarken sizin ne yaptığınızı hayal ederek merak etmez. Hiçbir zaman, “Az sonra sana gelip bakacağım…” gibi sözler vermeyin. Ne kadar uzun süre bekleyebileceğine şaşırabilirsiniz. Üstelik sabrı tükendiğinde, “Hani gelecektin?” diye yataktan kalkması çok mümkün.



Kategoriler:Bebeklerde uyku

Etiketler:, , , , , , ,

sahincem

Mali Mevzular

Aç Kuzu

Daha iyi, daha kaliteli bir hayata aç kuzular için!

PSİKOLİK

İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Topluluğu

Hava Delisinin Not Defteri

Telefonunuzu çevirirseniz sağ yandaki menümüzü de görebilirsiniz, sizin için çok şahane bi menü hazırladık.

SİNEMATİK YEŞİLÇAM

Alternatif Sinema Kültürü Sitesi

%d blogcu bunu beğendi: