Yurtdışında hamile kalır kalmaz akla gelen bir soru bu. Türkiye’de de son 3 yıldır yaygınlaşmaya başladığını farkediyorum; ve doğrusu seviniyorum. Hem kadınlara yeni bir meslek şansı açılıyor; hem de böyle bir deneyimi yaşamak isteyenler için de seçim doğuyor.
Peki, Doula’lık ne demek? Hamilelik ve doğum döneminde, anne adayına duygusal ve fiziksel destek sağlayan, istenirse doğuma girebilen- ülkemizde daha yaygın bir tabiriyle “Doğum Koçu”; – fakat temel olarak bir Doula’nın sizinle olan yolculuğu hamilelik döneminde başlıyor. Medikal bir eğitimden ziyade, bu iş için verilen eğitimi ve sertifikasını alıyorlar.
Bir Doula’m olsun ister miydim, aslında karar veremiyorum. Yapı olarak eşimle birlikte herşeyi kendi içimizde yaşamayı seçen insanlar olarak; ben ihtiyaç duymadım ama yine de iyi fikir olduğunu düşünüyorum. Yapılan araştırmalarda, Doula’ların dahil olduğu doğumların daha az ağrılı geçtiği, doğum sürelerinin kısaldığı, ve komplikasyonların daha düşük olduğu görülmüş. Bir Doula, doğum sırasında, aromaterapi, akupunktur, nefes uygulamalarıyla anneyi rahatlatabiliyor ve gerektiğinde de geri çekilerek ailenin mahremiyetine saygılı davranıyor. Tabii çok yaygın bir uygulama olmadığından bazı özel ve devlet hastanelerinde Doula’ların doğuma girmesi sorun olabiliyor diye duydum ama böyle bir niyetiniz varsa, baştan konuşarak son dakika sürprizlerinden kaçınmanız mümkün.
Kendinizi yakın hissedebileceğiniz, güveneceğiniz bir tane bulmak için, ön görüşmeler yaparak karar veriyorsunuz. Bazen önceden tanımadığınız, böyle mutlu bir serüven sayesinde tanışmış olduğunuz insanlar, hayatınızda çok özel bir yer ediniyorlar bana kalırsa. Üstelik endişelerinizi paylaşmak için yeni tanıdığınız ve size iyi gelen birileriyle ‘herşeyi’ konuşabilmekte çok rahatlatıcı olsa gerek.
Kategoriler:Hamilelik
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.