‘Rutin’ kelimesi ilk başta insana korkutucu ve sıkıcı gelebilir. Bana da bundan 9 yıl önce bu kelimeyle ilk tanıştığımda öyle gelmişti. Çünkü bebeğinizi zorlama bir düzene sokmaya çalışacakmışsınız gibi bir hava veriyor. Aslında tam tersi. Bebeğin ‘doğal ritmini düzenlemek’ olarak anlıyorum ben bu kelimeyi. Bir kere oturttunuz mu, gününüzü planlayabilirsiniz. Her gün, “Bugün nasıl olacak acaba ?” diye merak etmezsiniz. Bebek ise; bu işte sizden daha karlı çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre, neyin neden sonra geldiğini (öğrenerek) bilen bebek, çok daha huzurlu ve güvenli yetişiyor. 6 aya kadar ne Ege ile, ne de Duman ile böyle bir girişimim olmadı. Çünkü bana göre rutin, katı gıdalara geçiş ile oluşmaya başlıyor. İster istemez bir planlama içine giriyorsunuz zaten- kahvaltı-kuşluk-öğle yemeği- ikindi-akşam olarak. Bunun çevresine gündüz uyku düzenini de eklediğinizde, bir rutinin içine zaten giriyorsunuz.
Rutine başlamadan önce en önemli olay, bebeğinizi izlemek. Kaç saatte bir uykusu geliyor, mesela? 4 aydan sonra Duman’ın uykusu 2-2,5 saatte geliyordu. Profesyonellerin tavsiyesine göre, 4 ay ve üstü bebekler günde 3-3,5 saatten ne az, ne de fazla uyumamalılar. (Başlarda bunu kontrol etmek zor oluyor tabii). O yüzden gündüz uykusunu ben 3’e böldüm. Sabah ve akşam üzeri 30-45 dk; öğle uykusu 1,5-2 saat. Her 3 uykuda da, zamanından fazla uyursa da uyandırdım. Bu pek çok kişiye ters gelebilir- ama gece uykusundan performans bekliyorsanız, gündüz uykusunu kontrol etmek zorundasınız. Özelikle sabah kalktığımdan itibaren o öğleden sonraki 1,5 saatin hayalini kuruyorum doğrusunu söylemek gerekirse 🙂 İster uyuyorum, ister bloğa yazı yazıyorum, ister dizi seyrediyorum. Duman’ın rutin aşağı yukarı şu şekilde:
(Tabii ki bu saatler her gün az da olsa oynuyor ve aralarda emzirme de var)
7:30 Kalkış
8:00 Kahvaltı
10:00 – 10:40 Uyku
11:45- 12:00 Öğle yemeği
13:00- 13:30 Öğle uykusu
15:00 Kalkış
15:30 Meyve + yoğurt
17:30 Uyku
18:00 Kalkış
19:00 Akşam yemeği
21:00 Yatağa hazırlanma ve yatma
Plan şu; 1 yaşında sabah uyumayı ; 1,5 yaşında da büyük ihtimalle akşamüstü uykusunu bırakacak. Böylece uzun vadede 2 saatlik öğle uykusu ona yetecek. Ege, 3 yaşında anaokuluna başlayana kadar her gün 13:00-15:00 saatlerinde uyudu. Umarım Duman da aynı şekilde olur.
Rutinimizin olması, bana günümün kontrolünün bende olduğunu hissettirdiği için iyi geliyor. Dışarda bir şey yapmam gerekirse veya arkadaşlarımla kahveye kaçacaksam bu saatlerin etrafında ayarlıyorum. Kısıtlayıcı oluyor mu ? Bazen. Ama ara sıra iki ayağımın bir pabuca girmesini, bir sonra ki saat ne olacağını bilmemeye tercih ediyorum ben.
Başarılı rutin, bebeğinizi zorlamayan, onun ritmine eldiven gibi uyan rutindir. Saatlere uyacağım diye ne kendinizi, ne bebeğinizi bunaltmayın. Saatler şaşabilir. Nasıl olsa rutin bozuldu diye hepten bırakmayın. Bir yerden sonra bebeğiniz buna alışacak ve herşey tereyağından kıl çeker gibi olacak, göreceksiniz.
Sevgiyle kalın.
Kategoriler:Bebekler
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.