Yeni yürüyen ufaklıklar için ‘Yap’ ve ‘Yapma’ Listesi

Duman ve çitleri:)Duman 2 haftadır yürüyor. Tabii ona yürümek denebilirse…Allahına sığınıp kaptırıyor; yola ,düştüğü yerde durmak için çıkıyor diyebilirim. Tabii bizim yürekler hep ağızda…Bir de el tutturmamak için ne mümkünse yapıyor. Omzunu tutuyorum, çekiyor. Kendi yürüyecek; ama sarhoş desen sarhoş değil, uzay yürüyüşü desem, eh bir nebze…:)

Bu yeni gelişmeyle birlikte, “Herşeyden önce güvenlik!!” diye düşünerek, evdeki sivri yerleri tespit ettik. En başı çeken, TV sehpasıydı – biz de, Ege’nin zamanında olmayan, süper kauçuk bantlardan edindik. Hahhh !!! Bakınız resime…Duman efendi bunu kocaman bir diş kaşıyıcı olarak algılayarak kemirmeye başladı 😀 Bu sefer de, diğer resimdeki renkli çiti koyduk. (Bunun da ‘Şapka’ şeklindeki kapaklarını açıyor ama gerçekten şu anda bundan söz edecek gibi hissetmiyorum :p )

Bugünlerde evdeki yeni konumuz buyken, bende bebekler yeni yürüdüklerinde ‘Yapmak ‘ve ‘Yapmamak’ gerekenlerin küçük bir listesini çıkardım:

‘Yap’:

  1. Evdeki sivri köşeleri, çekmeceleri, dolapları belirleyin ve sayılarını bir kenara not edin. Böylece almanız gereken ‘güvenlik’ alışverişinin bir listesini çıkarmış olacaksınız. Bunu atlamadan yapın, önleminizi mutlaka alın. Özellikle tuvalet kapakları, mutfak çekmeceleri gibi süreli kullanılan yerlerde bizim için biraz sinir bozucu olabiliyorlar – ama güvende olmak üzülmekten iyidir.
  2. İlk yürüme şokunu atlattıktan sonra, bebeğinizin sık sık düşeceğini, ve eğer dişleri varsa, bu düşüşlerin az da olsa kanlı olabileceğini göz önünde bulundurun. Bu süreç, onun kendine güven duyarak, yürüme yeteneğini geliştirmesi gereken bir dönem. Güvenli alan yaratın ve bırakın orada yürüsün, düşsün, kalksın.
  3. Yürüyen bebek, daha fazla enerji harcayan bebektir. O nedenle yemeklerindeki karbonhidrat miktarını biraz arttırmakta fayda var.
  4. ‘Hayır’ı öğretin. Mutlaka daha fazla karıştırmaya başlıyorlar bu dönemde. Almaması gereken şeyler için, gülmeden, kesin bir ses tonuyla öğreteceğiniz ‘Hayır’; büyük ihtimalle önünüzdeki 15 sene için iyi bir yatırım olacaktır 🙂
  5. Ayakkabı seçerken, ortopedik ve doğru ayakkabıyı seçmek çok önemli. Çünkü, bebekler doğduğunda ayakları bizim ayaklarımızın minyatür versiyonu olmuyor…Bunu öğrendiğimde bana da çok ilginç gelmişti. Sadece kıkırdaktan oluşan ayaklar, doğumdan itibaren ergenliğe kadar gelişen tam 28 kemiğe dönüşüyor. Bu nedenle doğru ayakkabı seçimi son derece önemli.

‘Yapma’:

  1. Heves edeceksiniz tabii – ama biraz sabırlı olun ve ayakkabı giydirmeyin. Yeni yürüyen bebekler için en sağlıklısı çıplak ayak yürümek. Özellikle erken yürüyen bebeklerin, düz olmayan zeminlerde (çim, kum, vb) yalın ayak yürümeleri; ayak gelişimi ve denge için çok faydalı. Araştırmaların gösterdiğine göre, ayakkabısız yürüyen bebeklerin %94’ü, yürürken karşılarına daha fazla bakıyorlar. Bu da kaza riskini engelliyor.
  2. Bebeğiniz düşerken (tabii kafasını ya da yüzünü bir yere çarpmadığı sürece) düşmesini engellemek için ona doğru ani hamleler yapmayın. Böyle anlarda oluşacak kazalar, düşmesinden daha tehlikeli olabiliyor.
  3. Her düştüğünde (ödünüz patlasa da) ona koşmayın. “Ayy !!!” diye bağırmayın (Ben daha ziyade ilginç sesler çıkarıyorum – ‘Urrkkk’ ‘Hiiihhhhh!! gibi…Kendimi kontrol altına almalıyım…!).


Kategoriler:Bebekler

Etiketler:, , , , ,

1 reply

  1. ‘Yap’:

    1- TIPIŞ POĞAÇASI!
    2- ev güvenliği araştırmasını emekleyerek yapın. yukarıdan göremediğiniz ayrıntıları keşfedeceksiniz.
    sadece köşeler değil mesela mermer eşikler de tehlike oluşturur.

    2- buzlukta hep iki adet mavi jel bulundurun. kazalarda İLK YARDIM için şart!

    3- ‘Hayır’ herkes için ‘Hayır’ olmalı. anne ‘Hayır’ derken başka biri “zararı yok ellesin, alıversin, burası halasının evi birşey olmaz dokunsun” derse disiplin şaşar.

    4- çorap patikler var. altı silikon kaydırmazlı çoraplar. hem yalınayak hem de sıcak ve güvenli kalıyorlar. BONY önerim.

    ‘Yapma’:

    çocuk düşe kalka büyür. her düşmede “ayy” diye fırlayıp kucaklayarak, her ağlamada avutarak korkutmayın.

    “aferin oğluma, büyüdün” deyip işinize bakın. kalksin devam etsin.
    “uf olma” durumlarinda sihirli güç “anne öpücüğü” yeter!

    Beğen

sahincem

Mali Mevzular

Aç Kuzu

Daha iyi, daha kaliteli bir hayata aç kuzular için!

PSİKOLİK

İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Topluluğu

Eğitim Şart

Eğitime ve doğaya dair sesli düşünüyorum

Hava Delisinin Not Defteri

Telefonunuzu çevirirseniz sağ yandaki menümüzü de görebilirsiniz, sizin için çok şahane bi menü hazırladık.

%d blogcu bunu beğendi: