Her yeni annenin (kendim dahil olmak üzere !) yaptığı hata : Doğumdan gelir gelmez tartılmak…! Neden yapıyoruz bilmiyorum; çok büyük ihtimalle durum değerlendirmesi olsa gerek 🙂 Daha sonra yoğunluk ve yorgunluktan bu bir süre için sekteye uğruyor- ama azıcık kendimize geldiğimizde akla ilk gelen kilolarımız oluyor.
Bir kere, ne hamilelik ne de emzirme dönemi “fazla yemek” ya da ” tatlı yemek” için bahane bir dönem değil- bunu kanımın son damlasına kadar savunurum. Emzirme döneminde “Süt yapar” diye önümüze konan tatlıların asıl amacının susatmak olduğunu biliyormuydunuz? Sütün oluşması için gereken 3 şey var: Biri olabildiğince çok emzirmek, ikincisi su (sıvı) tüketmek, üçüncüsü de strese girmemek. Bu kadar. Anne sütünün %50’sinin su olduğunu gözönüne alırsak; gerçekten dengeli beslenmek dışında ekstra bir ihtiyacınız aslında yok. Bu arada emzirmek günde 300-500 kalori yakıyor. Dikkat edilecek şey ise şu; bazı annelerde (2. hamileliğimde ben, mesela) emzirdikten sonra çikolataya saldırmak gibi bir ihtiyaç doğuyor. Arada bir-iki ısırık elbette zararsız- ama fazla yemek hem kilo artışına, hem de çikolatanın içindeki kafeinin sütünüze geçmesine neden olabiliyor. O yüzden bu konuda kendinize limit koymanız gerekiyor. Unutmayın ki, siz o kiloları yaklaşık 40 haftada aldınız; ve hemen gitmelerini bekleyerek kendinizi sıkıntıya sokmamalısınız. Emzirirken günde 4lt kadar su içmeniz süt yapımı için zaten gerekli; bu aynı zamanda kilo kaybını da destekleyici. Enerjiniz yerindeyse tabii ki spor yapabilirsiniz; ama gerçekçi olalım: Yorgunken, uykusuzken ya da bebeği bırakacak kimse yokken haftada 3 kez kendini spor salonuna atabilmek zor olabilir. (Eğer yapabiliyorsanız tabii ki süper!) O nedenle bence en iyisi yürümek. Hava güzelse koyun bebeği arabaya, yürüyün. (Uyku saatlerini ayarlayabilirsiniz- böylece sizi ekstradan uyutma probleminden kurtarabilir) Günde hızlı tempo 45 dakika- 1 saat yürümek, hem zihninize, hem vücudunuza, hem de bebeğinize iyi gelecektir.
Dengeli beslenmek, hem sizin için, hem de sütünüzün kalitesi için bir zorunluluk. Sakın kısıtlayıcı, şok dietler yapmayın. Sütünüzü düşünün- azalırsa ne yapacaksınız? Hem karbonhidrata, hem proteine, hem sebzeye ihtiyacınız var. Atıştırmalık olarak kuru meyve, ceviz, badem, kuru incir (sütü de arttırıyorlar aynı zamanda) tüketin.
En önemlisi sabırlı olun- bebek doğduktan sonra vücudunuz 3 ay için değişmeye devam edecek. Rahim eski haline dönecek, ödem gidecek, hamilelik döneminde depolanan yağların bir kısmı kendiliğinden atılacak. Biliyorum, kulağa ürkütücü gelebilir ama kendinize 1 yıl vermelisiniz eski kilonuza dönebilmek için.
Siz çok mükemmel bir bebek dünyaya getirdiniz, bebeğinize ve ikiniz içinde sağlıklı olmaya odaklanın. Ve tabii ki dinlenmeye ! Dinlenmek için hiç bir fırsatı kaçırmayın…Pozitif olun, olunması çok zor durumlar olsa bile. Gerisi mutlaka kendiliğinden gelecektir.
Kategoriler:Doğum Sonrası sorunlar
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.