İlk etabı başarıyla atlatanlar için, bebeğinizin 8. ayı yeni gıdalarla tanışmaya başlaması açısından ikinci bir etap demek aslında…Bu zamanda, sindirim sisteminin de toleransı artıp, besinleri sindirmekte biraz daha deneyim kazandığından ötürü, en önemli besin kaynaklarından birini menüye dahil etmenin zamanı geldi demek.
Kırmızı et…Daha açık olarak; dana eti. 2 kez çekilmiş, yağsız ve sinirsiz olması gerekiyor. Başlangıç olarak minik bir köfte büyüklüğünde yemeklerine katabilirsiniz. Kuzu eti henüz önerilenler arasında değil- nedeni ise, hem biraz daha yağlı, hem de büyük olasılıkla hormon içerdikleri için.
Tavuk etine (güvenilir bulabilirseniz; en azından organik) geçmek için Ege ve Duman’da 9 ayı bekledim ben.
Balık ise, 9. ayda geçtiklerimizden. Duman’ın ilk balığı Kaya Levreği, ikincisiyse Kaya Mezgitiydi. Başlangıç için somon balığından uzak durduk; ama 1 yaşından itibaren veriyorum. İstanbul’da somonlar genellikle buzluktan çıktığı için istediğim kadar çok vermediğimi de söylemem gerek. Buğulama bu aşama için en önerilen pişirme türü.
Bu aylardan itibaren Duman’ın en favori yemekleri:
- Tarhana çorbası (O gün hangi et türünü vereceksem içine katıyorum. Kabak, havuç rendesiyle birlikte çok güzel oluyor.)
- Tutmaç Çorbası
- Domatesli, soğanlı, havuçlu yeşil fasulye ve pilav
- Kıymalı, sarmısaklı yoğurtlu makarna
- Patatesli, brokolili, havuçlu tavuk ve bulgur pilavı
- Kabak dolması
Haftalık tablomuz ise şu şekilde:
- Pazartesi / Perşembe : Balık
- Salı/ Cuma: Kırmızı et
- Çarşamba : Etsiz Çarşamba 😉
- Pazar: Tavuk
10 ayı geçince, akşam yemeklerini ise 4 gün normal yemek, 3 gün muhallebi olarak ayırdım. Zaten Duman’ın arası tatlıyla pek olmadığı için, muhallebinin azalmasına fazla bir tepki göstermedi.
Benim takıntılarım yüzünden çok çok az verdiğim, ya da hiç vermediğim besinler, kuvvetli bir alerjen olan şeftali, çilek, bal, bakla, bamya ve patlıcan. Beyin çok önerilse de; sakatat henüz vermediklerimin arasında.
Hurmayı ise ihmal etmem, her sabah kahvaltısına mutlaka 1 tane katarım. Hurma, tahin ve ceviz kahvaltısına rotasyonlu olarak eklediklerim arasında…Kinoa haftada 1 veya 2, kuru fasulye, kırmızı veya sarı mercimek, nohutta bizim menüde sık bulunulanların arasında geliyor. Çoğu yemeğe 1 arpacık soğan ekliyorum. Avakado, yoğurt, tatlı patates ve mevsiminde balkabağı, baştaçlarımız 😀
Bütün bıdıklara afiyet olsun 🙂
Kategoriler:Bebek beslenme