- Teflon Pişirme Gereçleri
En iyi seçimler, seramik ve cam. Teflonların içinde bulunan floridler, ısındıkça perfluorooctanoic asit salıyorlar ve bu da önemli kanserojen maddelerden bir tanesi.
2. Yapay Tatlandırıcılar
En günahsız gibi görünen Splenda’lar bile vücudu yağ depolamaya; hatta diabet hastalığına götüren riskleri mevcut. Dahası, bunların vücudumuzda dengesini bozduğu ensülin salınımı, Alzheimer hastalığıyla bile ilişkilendiriliyor. O nedenle iyisi mi, bu küçük arkadaşları çöpe yollayın.
3. Plastik saklama kapları ve şişeler
Bildiğiniz gibi, içlerinde BPA ve BPS endokrinlere zarar veren kimyasallar. Bebeklerin kullandığı, biberon, mama kapları vb gereçlerde çoğu yerde ‘BPA Free’ yazısı bu nedenle bulunuyor. Fakat son araştırmalar BPA’sız olanların bile aynı sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Bu sorunlardan bazılarıysa, (endokrin bozukluklarına bağlı olarak) büyüme bozukluğu, göğüs kanseri riski, hiperaktivite, öğrenme zorlukları, depresyon eğilimi…Bence kumar oynamaya değmez – atın gitsin.
4- Oda kokuları
Oda kokuları da aynı şekilde içlerinde kimyasallar nedeniyle kanserojen maddeler içermekte. Hoşlanmadığınız kokuları gidermek için, aromaterapiden faydalanın…Hem sağlığınız için türlü türlü faydaları var – hem de zararsız.
5- Eski Baharatlar
Periyodik olarak eski baharatlarınızı atın ve yenileriyle değiştirin. Neden mi? Özellikle zencefil, kekik, biberiye gibi baharatların antienflamatuar etkilerinin olduğu biliniyor. Zaman geçtikçe, baharatların hem bu etkilerini, hem de tatlarını kaybettiği bir gerçek.
6- Ucuz temizlik maddeleri
Fiyat ne kadar düşükse, içindeki zararlı kimyasallar o denli artıyor. En bilinen markaların deterjanları bile bunları içerirken, kullanım alanlarını kısıtlamakta ve mümkünse hiç kullanmamakta fayda var. İlk başlarda pratik olmayabilir – ama limon, limon tuzu, sirke, karbonat ve bir adet mikrofiber bez ile harikalar yaratabileceğinizi biliyor musunuz?
7- Kişisel Bakım Ürünleri ve Makyaj Malzemeleri
Elbette kendi farınızı kendiniz yapın demeyeceğim 🙂 (Belki ileride :p ) Ama içinde berilyum, talyum, kadmium ve arsenik olanlardan uzak durun en azından. Bu arada, yavaş yavaş kullanımlarını da sınırlayabilirsiniz. Örneğin saç kremi yerine hindistan cevizi yağı, parabenli deodoranlar yerine organik olanlar ve hatta ‘şap’ ile, kullanım alanlarını başlamanız daha kolay.
Kategoriler:Kullanışlı ve Pratik Bilgiler