Bir çok yeni anne-baba olacak köpekli ailelerin bir numaralı sorusu, “Köpeğimizin bebeğime bir zararı olur mu?” ise; ikinci de bu oluyor…Beni en çok sevindiren ise; bebeğin güvenliğini sağlarken, köpeğin duygularını da göz ardı etmiyorlar, onun incinmesini, kendini dışlanmış hissetmesini istemiyorlar- yani bir yandan da köpekleri için endişeleniyorlar.
Önemli olan, bebek gelmeden çalışmaya koyulmak ! Her köpeğin kırması zor bir ya da birkaç alışkanlığı olabilir. Bazıları evin içinde parande atarak oynamayı sever, diğeri öpmek için insanların üstüne atmaya bayılır derken; oturmuş alışkanlıklar evde yeni bir bebekle zorlayıcı olabilir.
O nedenle, işe önceden başlamamız lazım:
- Köpeğiniz önceden temel itaat derslerine katıldıysa (veya bunu kendiniz yaptıysanız), tekrardan üzerinden geçmekte fayda var. En çok işe yarayacak komutlar, “Otur” ve “Bekle” olsa gerek.
- Bebek gelmeden önce, evde bebek sesleri çalın. Bunu eğitim sırasında da yapabilirsiniz. Benden size tavsiye, zamanla bebek sesini arttırın. Çünkü bunu yapmadığınız zaman, ve bebek çığlık attığında veya ağladığında deliye dönebiliyorlar. Bkz. Madiba !!!!
- Araba koltuğunu, yatağını, ve diğer hazırladığınız eşyaları önceden koklamasına izin verin. Önceden keşif, bebek heyecanı olmadan, ” BU NE, BU NE, PEKİ BU NEEEE???!!!” paniğini azaltacaktır 🙂
Bebek eve geldiğinde:
- Bebek eve gelmeden hemen önce, ne yapın edin, uzun bir yürüyüşe çıkmış olmasını sağlayın. O yürüyüşte ne kadar yorulmuşsa o kadar iyi olur.
- Eğer imkanınız varsa, bebeğin şapkasını veya kulllandığı herhangi bir şeyi önceden eve getirip koklatmakta fayda var.
- Köpeğiniz normalde eve geldiğinde kime en çok tezahürat yapıyorsa, bebeksiz bir şekilde eve önce o kişi girsin. Çılgın Hoşgeldin seramonisini bebeksiz atlatmak iyi olur. 2. bir kişinin bebekle 5-10 dk sonra gelmesinde fayda var. Cicili bicili sesler çıkararak bebeği getirmemeye dikkat edin, gayet normal bir şekilde, kucağınızda marketten torba varmışçasına içeri girin ve koklamasına izin verin.
Bebekli ve Köpekli Hayat:
- En önemli kural : Köpeğinizi ne kadar sevip güvensenizde, en başlarda asla ikisini yalnız bırakmayın. Bu size gereksiz ve saçma gelebilir. Bana güvenin.
- Evin içinde bebeksiz ya da köpeksiz bir alan oluşturun. Hangisi size daha çok uyuyor, ona siz karar verin.
- Eğer köpeğiniz sizin odanızda uyuyorsa ve bebeği de aynı odada yatıracaksanız, bebeğin yatağını köpeğinizin ulaşamayacağı bir şekilde kurmanız gerekiyor. Tabii ki bebeği yemesin diye değil 🙂 Bebek güç bela uyuduğunda, ıslak bir burnun suratına yapışıp onu uyandırmasını istemeyiz, değil mi? 😀
Yapmadığımız şeyler:
- Bebek geldi diye, köpeğin koltuğa çıkmasını yasaklamadık.
- Dışardan yardım aldık ve Madiba’nın günde 2 defa yürüyüşünü aksatmadık.
- Madiba, Duman’a her yanaştığında tepki vermedik. (Ben bazen içimden verdim, kabul ediyorum…Özellikle kaçamak yaladığı zamanlarda…)
Duman biraz daha büyüdüğünde, ona öğretmemiz gereken en önemli şey, Madiba’nın alanına saygı duymak olacak…Şu anda bunun zorluğunu bazen yaşıyoruz. Özellikle Madiba yemek yerken ve su içerken ona dokunmaması gerektiğini, onun oyuncağını ağzından çekip almaması gerektiğini öğrenmesi gerek.
Son bir nokta : Unutmayın, köpekler ve bebekler etraflarındaki enerjiyi emen süngerler gibidir. Eğer siz gergin olursanız, onlarda bunu anlar ve ona göre davranmaya başlar. Sakin olun, pozitif kalın. Kısa bir zaman sonra, bebeğiniz köpeğiniz için yeni bir şey olmaktan çıkacak ve sakinleşecek. İlk zamanlar Duman ağladığında, Madiba kulaklarını dikip tüm dikkatini ona veriyordu. Biz de ne yapacak diye bekliyorduk. 2 ay içinde yanında çığlık atan Duman’ın yanında horul horul uyumaya başladı…
Kendinize ve köpeğinize alışmak için zaman verin. Göreceksiniz, çok zor olmayacak…
Kategoriler:Featured, Köpekli hayat
Evliyim henüz çocuğun yok ama cok tatlı bir köpeğim var ve en merak ettiğim konu buydu ☺ ve çok faydalı oldu ️ teşekkürler.
BeğenLiked by 1 kişi